Hoe gebruikt een paard zijn lichaam eigenlijk van nature?

Zoals je waarschijnlijk wel weet brengt een wild paard zijn dagen vooral grazend, rustend en traag bewegend door, meestal samen met andere paarden die hij goed kent. Qua houding en beweging is dat allemaal relatief eenvoudig. Er komen weinig krappe bochten of snelle draaibewegingen bij kijken, want de meeste verplaatsing gaat via min of meer rechte lijnen en flauwe bochten.

En als een paard toch een keer snel de bocht om moet tijdens spelen of vluchten, doet hij dat op zijn binnenschouder (foto 1), want dat is lekker snel en spaart energie. Lekker makkelijk. Wat wél een uitdaging kan zijn voor zijn bewegingsapparaat, is het lopen van lange afstanden naar bijvoorbeeld drinkplaatsen. En omgaan met grote afwisseling in het terrein en de bodem die hij tegenkomt. Maar daar past hun lichaam zich prima op aan: wilde paarden zijn extreem handig en vast ter been in rotsachtig, ongelijk terrein en kunnen enorme afstanden lopen. Allemaal met een bijzonder efficiënte houding en beweging. (foto 2,3)

Het zijn vooral de energieke sociale interacties die meer vragen qua houding en beweging: spel, imponeergedrag (foto 4,5, 6) en als imponeren niet helpt: vechten. Dit zijn de gedragingen die vaak tot onze verbeelding spreken en waarin we bewegingen tegenkomen die graag gezien worden in een rijpaard. Zitten op een -gecontroleerd- dansend en springend paard spreekt mij in elk geval meer aan dan zitten op een slapend, grazend of vluchtend paard. 😉

Maar dat zitten op een paardenrug…dat is nou een belasting waar paarden van nature helemaal niet op berekend zijn. En steeds maar weer de bocht om gaan met relatief hoge snelheid ook niet. Dat soort beweging en belasting komen simpelweg niet voor in het leven van een wild paard. Toch is dat wel wat we van onze paarden vragen, en meestal vragen we beide tegelijk.

Het goede nieuws is dat paarden prima te trainen zijn om ons gewicht comfortabel te dragen en op hoog tempo de bocht om te lopen. (Foto 7) En als ze daar eenmaal sterk genoeg voor zijn, vinden de meeste paarden het ook leuk om jou te dragen terwijl ze wat meer stoere, verzamelde bewegingen maken. Sterker nog, als je de belasting goed doseert gaan ze zich stoer en sterk voelen, juist doordát die bewegingen van hen worden gevraagd! (Foto 8)