Opwaartse beweging, dat komt toch pas als je je paard gaat verzamelen?

Als je -net zoals ik- als ruiter bent “opgegroeid” met dressuurlessen, denk je misschien dat dingen als schoftlift, ondertreden met de achterbenen, sluiten van de onderlijn en opbollen van de rug pas in een later stadium van je training belangrijk worden.

En dat er eerst ontspanning en takt nodig zijn. Of nageeflijkheid.

Of nou ja, misschien dat gewoon een beetje controle over richting en tempo het rijden ook al een stuk prettiger zou maken.

Zeker met een jong paard, een revalidatiepaard of bijvoorbeeld een draver die gekoerst heeft- ik weet hoe dat voelt…!

Toch hebben al deze dingen te maken met opwaartse beweging.

Omdat wij nu eenmaal op die paardenrug zitten, en dat geeft een neerwaartse kracht.

Kijk maar eens naar het paard op deze foto’s. Dit paard is gezond, niet hypermobiel, opgeleid en fit om een ruiter te dragen en heeft een zadel dat goed past.

In foto 1 staat hij te doezelen in een zelfgekozen houding. In foto 2 mag hij ook kiezen hoe hij gaat staan, maar met zijn zadel en het gewicht van zijn ruiter op zijn rug. Een ruiter die keurig in balans zit.

Zie je hoe zijn lichaam naar beneden zakt onder het ruitergewicht? Als een paard met te weinig verticale balans, energie en lengte in de hals wordt getraind, gebeurt dat ook in beweging.

We hebben het met dit paard niet uitgeprobeerd. 😉

In foto 3 zie je hem in een voorwaarts-neerwaartse tendens aan de longe. Nog geen verzameling, maar vergeleken bij foto 1 en 2 wel een schoftlift, enigszins gesloten onderlijn en opgebolde rug.

Met als resultaat: een prachtige boog in zijn hals. Achterbenen die op natuurlijke wijze onder zijn lichaam zwaaien. Ongehinderd en daardoor lekker vlug.

Ontspanning, takt, nageeflijkheid: check.

En het allerbelangrijkste: hij komt moeiteloos van de grond. Er is natuurlijke opwaartse beweging, die door training versterkt wordt, zodat hij de neerwaartse kracht van het ruitergewicht aankan.

In foto 4 veert hij moeiteloos van de grond met zijn ruiter op zijn rug. Richting en snelheid zijn prima onder controle, en rijden is een plezier voor twee.

Het is supertof om vanaf daar verder te werken aan andere uitdagingen, waarbij meer verzameling komt kijken, en nóg meer opwaartse beweging. Misschien ook over balkjes, lekker springen.

Maar dat opwaarts, daar begin je gelijk mee.

Wil je daar hulp bij? Kom dan eens naar een 4D Intensive Day of doe mee aan de online training Je Paard Blessurevrij Trainen bij Horse in Mind. Daar leer je van Karin Leibbrandt (de ruiter op de foto’s) en mij hoe je dat aanpakt.