Rollen

Wist je dat rollen heel gezond is voor je paard, maar ook voor jouzelf?

Rollen is een van de eerste oplossingen die je jezelf als baby hebt geleerd om je lijf in beweging te zetten. Lang voordat je benen sterk genoeg waren om je te dragen, was je al bezig met trainen van je romp, ingegeven door een vurige instinctieve wens om te kunnen bewegen en meer interactie met de wereld te krijgen. Rollen is in feite de eerste core stability oefening die je meekreeg van moeder natuur, waarmee je jezelf sterk genoeg hebt gemaakt voor kruipen, zitten en staan.

Best wel zonde dus, dat we dat als volwassenen niet meer gebruiken. Ook omdat je met rollen je wervels, ribben, schouders, bekken en al je spieren en bindweefsel daaromheen anders belast dan anders. Er komt druk en rek in andere richtingen op te staan, waardoor je jezelf als het ware een massage en mobiliteitstraining in één geeft.

Dit geldt zeker ook voor je paard! Je paard kon als baby een stuk eerder lopen dan jij, en hoefde daar niet eens voor te rollen. 😊 Ook je paard masseert zichzelf als hij rolt en brengt zijn wervels en ribben in beweging op een manier die hij verder weinig gebruikt en dus makkelijk verliest. In vervlogen tijden werd het rollen zelfs meegenomen bij het beoordelen van de waarde van een paard. Hoe vaker hij om rolde van zijn ene naar zijn andere kant, hoe beter zijn rug en hoe duurder het paard.

Beweeglijkheid in je lichaam, ervaring in contact met de grond en jezelf klein kunnen maken zijn bovendien van belang wanneer dingen niet gaan zoals verwacht en je de grond sneller op je af ziet komen dan je lief is… Of je nou van een paard valt of op een andere manier, je klein maken en rollen kan een hoop schade voorkomen.

Doordat het voor de meesten van ons echt heel, heel lang geleden is dat we dat gedaan hebben, en ondertussen wél een hoop angst voor vallen hebben ontwikkeld, doen we vaak juist het tegenovergestelde: we maken ons door de angst lang en strak en proberen ons op te vangen met onze handen.

Als je op die manier valt, geeft dat meer schade en kom je bovendien makkelijk in een vicieuze cirkel terecht waarbij je banger en banger wordt om te vallen, meer en meer verstrakt en daardoor juist een groter risico loopt om te vallen en om grote schade op te lopen als je valt.

Kunnen rollen is daarom niet alleen belangrijk voor ruiters, maar voor iedereen. Juist als je wat minder vertrouwen in je lichaam hebt, zul je merken dat het contact met de grond je een heel veilig gevoel geeft, mits je alles rustig en correct opbouwt. Daarbij is het heel geinig om te doen, en verbeter je op een leuke manier je rompstabiliteit. Dus de volgende keer dat je paard rolt: doe lekker met hem mee!

Wil je daar begeleiding bij, kijk dan eens naar het Ruitertraject Veilige Basis.