Wil jij ook meer grip krijgen op je angst of spanning tijdens het rijden? Je plezier in bewegen terugvinden en stabieler op je paard zitten? In je eigen tempo leren vallen en rollen?

OF ben je daar al handig in en ben je toe aan meer uitdaging?

Dan ben je van harte welkom in het Ruitertraject Veilige Basis!

Laat Michael Tijsterman (Life Advanced) en mij (Tessa Roos – Rijkunst in Beweging) je meenemen in drie superleuke en leerzame trainingen plus huiswerkopdrachten en feedback op video van het rijden thuis.

Wat gaan we doen?

We rollen nog niet van een echt paard af, maar gaan voorbereidende stappen zetten met Jokerlessen, Feldenkrais en val- en roltraining. Als het kan doen we dat buiten, maar bij slecht weer trainen we binnen.

Je ontdekt hoe je kunt samenwerken in plaats van vechten met je angst, leert echte vaardigheden in vallen en rollen (dus niet op matten en kussens) en krijgt praktische tips over stabiel zitten en afvloeien van spanning in je eigen lijf.

Echte vaardigheden?
Bewegingsleren is grotendeels een onbewust proces. Je lichaam leert als het ware puzzels oplossen: jij kunt de puzzels wel bewust uitkiezen, maar je lichaam moet door ervaring uitvogelen hoe de puzzelstukjes in elkaar passen tot een beweging. Zo leert je lichaam wat het kan verwachten, en bereidt zich met die informatie zo goed mogelijk voor op een volgende, vergelijkbare situatie.

Dus als de vloer sneller op je af komt dan gepland, reageert je lichaam met de info die het tot zover heeft. En in een rijbaan of op een ruiterpad liggen nu eenmaal geen matten of kussens.

Ben je wel op matten en kussens getraind, dan valt de landing op de echte bodem niet mee. Integendeel…

Daarom krijg je valtraining van iemand die zelf de vaardigheid bezit om te springen, vallen en rollen op beton en jarenlange ervaring heeft met dat aan anderen leren.

Maak je geen zorgen, je hoeft niks te doen wat niet oké voelt. Daar wordt het namelijk ook niet beter van. Maar je wordt wél meegenomen in de mogelijkheden die ook jóuw lichaam heeft om zich aan te passen bij een val. Nuttig, en superleuk om te doen!

Klinkt goed? Dan kun je je hier inschrijven!

Geen ruiter?
Het bovenstaande is van toepassing voor iedereen die wel eens valt. 😉 Ken je iemand die ook graag mee wil naar valtraining, maar geen ruiter is? Neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Valtraining zonder matten of kussens, is dat wel veilig?

Jazeker. In dit traject geef je je lichaam alle tijd en ruimte om uit te vinden op welke zachte plekken het kan rollen en meebewegen.

Je begint met comfortabel worden op de vloer, waarna je de techniek en de hoogte stapsgewijs opbouwt. Bij elke nieuwe stap kun je gevoelsmatig beslissen of je er al aan toe bent of niet, en leer je de signalen van je lichaam daarin herkennen.

Ben ik niet te oud voor valtraining?

Deze training leert je beter omgaan met de vloer, en dat is op elke leeftijd een goed idee. Bovendien starten we heel rustig, en wordt alles in kleine stapjes opgebouwd, waarbij je zelf de regie houdt. Je kunt altijd besluiten om een stapje terug te gaan, even te pauzeren of te stoppen voor die dag.

Meerdere 70-plussers hebben naar tevredenheid meegedaan aan deze training, en ook daadwerkelijk schade weten te beperken bij een val.

Alleen als je het niet ziet zitten om op de grond te liggen en rustig te rollen, of dit van je arts niet mag, is deze training niet voor jou. Maar in alle andere gevallen neem je altijd waardevolle lessen mee naar huis.

Maar wat als ik bang ben om te vallen?

Dan is deze training juist voor jou. De angst om te vallen maakt namelijk dat je steeds meer spanning opbouwt, die extra schade veroorzaakt als je wel zou vallen.

Naast de specifieke valtechniek leren we jouw lichaam en brein op een ontspannen en veilige manier dat een harde omgeving ook zacht kan aanvoelen. Daardoor groeit je comfortzone en wordt de training leuk. En je houdt altijd zelf de regie: niks moet, van kijken leer je ook.

Ik wil liever stabiel leren zitten, kan dat ook?

Naast zacht kunnen landen is stabiel zitten uiteraard ook een belangrijke basisvaardigheid voor een ruiter. Daarom wordt de valtraining in het Ruitertraject Veilige Basis gecombineerd met training voor je balans in het zadel op simulatiepaard Joker.

Maar wist je dat ook de valtraining zelf ervoor zorgt dat je stabieler gaat zitten? Meerdere deelnemers hebben ons na een valtraining laten weten dat ze met meer balans en vertrouwen in het zadel zitten en dat het voelt alsof ze “minder hoog” zitten op hun paard.