Door gewoontes, blessures en levensstijl ontwikkelen we gedurende ons leven beperkingen in ons bewegingspatroon. Als ruiter merk je dit doordat je geen correcte houding meer kunt aannemen, een “instabiele lading” wordt in het zadel, je niet meer kunt verbinden met een gezonde, verende beweging van je paard, of steeds meer angst ontwikkelt om te vallen.

En dan wordt paardrijden niet het leuke, levendige gesprek in beweging dat het kan zijn!

Als je instabiel bent op de rug van je paard, vangt hij je gewicht op in zijn schouders en raakt hij zelf (verder) uit evenwicht. Jullie verliezen je gezamenlijke veerkracht, waardoor je paard zijn lichaam verkeerd belast en “de grond in loopt”. Hij zal niet alleen op de voorhand gaan, maar ook scheef worden, omdat hij het meeste gewicht opvangt met zijn favoriete schouder.

Heel begrijpelijk en logisch dat dit gebeurt, maar helaas niet zo gezond. En met een instabiele zit zonder vering wordt rechtrichten en verzamelen ook nog eens een ingewikkelde klus, omdat je met je zit je hulpen in feite tegenspreekt. Zelfs op een goed getraind paard word je dan een soort baksteen op een skippybal…!

Met een stabiele zit en opwaartse vering ben je makkelijk te dragen voor je paard en kun je hem juist helpen om in balans te komen. En dat is waar we in de ruitertrainingen mee aan de slag gaan- zonder paard!

Train je rompstabiliteit en leer hoe je makkelijker te dragen wordt voor je paard in een Jokerworkshop, of pak het gelijk grondig aan en ontwikkel een gezond bewegingspatroon als ruiter én als mens in een Ruiterbalans Traject of Ruitertraject Veilige Basis. Kijk in de agenda voor data en locaties of doe mee aan de Online Ruiterworkshop (binnenkort beschikbaar)!