De voorwaarts-neerwaartse tendens: hoe herken je ‘m?

Op mijn Joker simulatiepaarden leer je hoe je jezelf makkelijk te dragen maakt voor je paard. Maar wat moet je paard nu eigenlijk in zijn lijf doen om jou makkelijk te dragen?

Dat begint bij het opzoeken van een voorwaarts-neerwaartse tendens.

Een correcte voorwaarts-neerwaartse tendens is een lichaamshouding die voortkomt uit het “uitlijnen” van de wervelkolom van het paard om zijn lichaam recht en rechtop (in verticale balans) te krijgen.

Als we dit combineren met voldoende energie wordt de schoudergordel geactiveerd, komt de schoft omhoog (schoftlift) en nemen hals en hoofd een voorwaarts-neerwaartse tendens aan.

In deze houding stabiliseert het paard zijn wervelkolom, en krijg je als ruiter het gevoel dat je wordt opgetild.

Omdat het paard de schoft omhoog brengt, komt de hals vanuit de schoft eerst omhoog en loopt dan via een boog in neerwaartse richting. De neus gaat naar voren en de afstand tussen de kin en het borstbeen van het paard neemt toe, waardoor de S-curve in de halswervels afvlakt.

Bij een paard dat sterk en stabiel is in zijn verticale balans, is de lijn van de neus ongeveer evenwijdig aan het schouderblad. Dit kost echter aardig wat kracht en de meeste paarden houden dit pas vol na enige training, vooral als ze hypermobiel zijn en/of omgeschoold worden vanuit een incorrect bewegingspatroon.

Dankzij de actieve schoudergordel veren de voorbenen gemakkelijk van de grond af en hebben ze de tijd om vrij vanuit de schouder naar voren te bewegen en te strekken voor de landing. De voorhoeven landen op de grond zónder dat ze eerst een overdreven beweging omhoog en naar voren maken en dan vlak voor de landing teruggetrokken worden.

Doordat de voorbenen makkelijk van de grond af veren, krijgt het achterbeen ook voldoende tijd en ruimte om naar voren te zwaaien. Als het paard zijn schoft lift en met voldoende energie zijn benen naar voren zwaait, sluit hij de onderlijn ook enigszins en komt zijn rug omhoog, waardoor deze vlakker wordt. Een correcte voorwaarts-neerwaartse tendens geeft daarmee ook een verbetering van het horizontale evenwicht.

Het zit heerlijk, omdat het paard zichzelf en jou begint te dragen. Je ziet duidelijk dat alles in het lichaam van het paard meewerkt om het stukje van de rug, waar de ruiter zit, omhoog te brengen.

Een stabiele, verende verlichte zit maakt het makkelijker voor een paard om een voorwaarts-neerwaartse tendens aan te nemen. Kom het oefenen in een Jokerworkshop of combineer een training op Joker gelijk met training voor je paard tijdens een 4D Intensive Day!

𝘐𝘯 𝘥𝘦 𝘧𝘰𝘵𝘰’𝘴 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘬𝘶𝘯 𝘫𝘦 𝘣𝘪𝘫 𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘳𝘢𝘷𝘦𝘳 (𝘮𝘦𝘵 𝘻𝘢𝘥𝘦𝘭), 𝘦𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘳𝘮𝘣𝘭𝘰𝘦𝘥 𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘴𝘤𝘩 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥 𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘦 𝘥𝘦 𝘭𝘪𝘤𝘩𝘢𝘢𝘮𝘴𝘩𝘰𝘶𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘵 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘸𝘢𝘢𝘳𝘵𝘴-𝘯𝘦𝘦𝘳𝘸𝘢𝘢𝘳𝘵𝘴𝘦 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘯𝘴. 𝘡𝘪𝘦 𝘫𝘦 𝘩𝘰𝘦 𝘥𝘦 𝘳𝘶𝘨𝘭𝘪𝘫𝘯 𝘢𝘧𝘷𝘭𝘢𝘬𝘵 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘢𝘵𝘴 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘳𝘶𝘪𝘵𝘦𝘳 𝘻𝘪𝘵 𝘰𝘮𝘩𝘰𝘰𝘨 𝘬𝘰𝘮𝘵? 𝘐𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘸𝘢𝘢𝘳𝘵𝘴-𝘯𝘦𝘦𝘳𝘸𝘢𝘢𝘳𝘵𝘴𝘦 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘯𝘴 𝘣𝘦𝘨𝘪𝘯𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥 𝘻𝘪𝘤𝘩𝘻𝘦𝘭𝘧 é𝘯 𝘫𝘰𝘶 𝘵𝘦 𝘥𝘳𝘢𝘨𝘦𝘯.