Waarom is een stabiele romp zo belangrijk bij paardrijden?

De voornaamste reden is dat een paard zich niet kan stabiliseren onder een instabiele ruiter, en paard en ruiter elkaar daardoor uit balans brengen.

Als je bekken, ribbenkast en hoofd een wiebelige stapel lichaamsdelen vormen, zal je lichaamsgewicht bij elke stap naar voren rollen: naar de schoft van je paard. Dit maakt dat je paard moeite krijgt om zijn schoft te liften, en jouw gewicht met elke afzet van zijn achterbenen naar voren zal stuwen in plaats van op te tillen.

Niet fijn voor je paard, want als hij zijn schoft niet lift, komt er veel gewicht op de voorhand. En ook niet fijn voor jou, want jij komt als het ware op een glijbaan te zitten, waardoor je romp alleen maar instabieler wordt.

Met een instabiele romp kom je dus gemakkelijk in een vicieuze cirkel terecht, waarbij je paard en jij elkaar uit balans brengen. Om nog enige controle te houden over je lichaam, zul jij jezelf -onwillekeurig- gaan stabiliseren door aan te spannen in je benen, armen en handen.

En daar wordt veren in je benen en geven in je hand wel erg ingewikkeld van.

π‡π¨πž 𝐝𝐨𝐞 𝐣𝐞 𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐚𝐧, 𝐣𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐩 π¬π­πšπ›π’π₯𝐒𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧?

Dat begint bij het kunnen dempen van de stuwende beweging van de achterbenen van een paard dat nog niet helemaal in balans is. Veel ruiters bewegen onwillekeurig mee met de stuwende beweging, of moedigen deze zelfs aan, door bij elke pas hun onderrug ietsje hol te laten worden. Maar waar gaat je gewicht heen als je je onderrug hol laat worden?

Als je moeite hebt om dit in het zadel te voelen, ga dan eens op een kruk of harde, vlakke stoel zitten en maak je onderrug ietsje hol. Waar gaat je gewicht naartoe op de stoel?

Mijn simulatiepaard Joker maakt dit helemaal goed duidelijk, omdat zijn β€œrug” is opgehangen in veren aan de voor- en achterkant. Zodra de ruiter haar onderrug ook maar ietsje hol maakt, duikt zijn schoft gelijk naar beneden en beweegt hij lang niet meer zo makkelijk, net zoals een echt paard.

Het is dus heel belangrijk om niet naar voren mee te bewegen in je onderrug. Als je deze recht maakt, wat van binnen bol voelt, maar van buiten recht eruit ziet (en voelt onder je hand!) zul je merken dat je niet zomaar meer weggeduwd kunt worden. Laat dit maar eens testen door deze positie op te zoeken in het zadel of op een kruk, en een helper tegen je onderrug te laten duwen. Vergelijk dit met een ietsje holle positie van je onderrug.

En als je dan toch stabiliteit aan het testen bent, laat je helper dan ook eens tegen (de bovenkant van) je borstbeen duwen. Dit is een wat ingewikkeldere plek om stabiel te maken, omdat er meer onderdelen van je skelet bij betrokken zijn. Hiervoor moet je ook het midden van je rug, de onderkant van je ribbenkast, ietsje bol maken, en tegelijk je bovenste ribben juist wat omhoog en naar voren uitzetten. Door die positie word je β€œbreed” bij je sleutelbeentjes en kun je je schouderbladen naar beneden en naar elkaar toe laten zakken, wat je nek en bovenrug stabiel maakt. Voor veel mensen nog best een dingetje!

π”π¬πž 𝐒𝐭 𝐨𝐫 π₯𝐨𝐬𝐞 𝐒𝐭

Wat ik heel vaak hoor als mensen een stabiele positie aannemen, is dat het niet natuurlijk, of zelfs geforceerd voelt. En dat kan wel kloppen! Met onze huidige levensstijl trainen we onszelf namelijk voor een instabiele romp. Onze heupen en onderrug passen zich aan aan het zitten, en onze bovenrug, nek, schouders en ribben passen zich aan aan kijken naar een beeldscherm of telefoon, vasthouden van een autostuur en hangen tegen een rugleuning, om maar wat voorbeelden te noemen.

Deze aanpassing veroorzaakt beperkingen in de beweeglijkheid van onze ruggewervels, ribben, schouders en heupen en maakt dat instabiel normaal gaat aanvoelen. Een stabiele positie is dan moeilijk aan te nemen en voelt onnatuurlijk, gewoon omdat we het niet meer gewend zijn.

π€πšπ§ 𝐝𝐞 𝐬π₯𝐚𝐠

Herken jij jezelf in het bovenstaande, en wil je graag aan de slag om samen met je paard in balans te komen? Doe dan eens mee aan een Jokerworkshop, of pak het gelijk grondig aan in een Ruiterbalans Traject. In het traject worden de trainingen op Joker gecombineerd met oefeningen voor je bewegingspatroon “als mens” en “als ruiter”, die weinig tijd kosten en makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. Als een soort passive fysio voor ruiters. Zodat je beter in je vel komt te zitten, Γ©n makkelijker je balans kunt vinden op je paard!